China in vertaling

België versnelt de ontwikkeling van diensten voor ouderen

Artikel gepubliceerd op: 21/02/2024
Oorspronkelijk artikel geschreven door: 牛瑞飞 NIU Ruifei


Vertaling

België is één van de landen ter wereld met een relatief hoog percentage ouderen. Volgens officiële statistieken van België maakte de bevolking van 65 jaar en ouder in 2023 ongeveer 20% uit van de totale bevolking, een percentage dat  naar verwachting zal stijgen tot 25% in 2050.

Volgens een recente studie van de website voor Volksgezondheid,2 woont minstens één op de drie ouderen in de hoofdstad Brussel alleen. 20% van de ouderen krijgt geen hulp van familieleden wanneer ze die nodig hebben, 80% van de ouderen hoopt thuis te blijven wonen, en 43% van de ouderen ervaart moeilijkheden bij het uitvoeren van huishoudelijke taken. Om de problemen aan te pakken die gepaard gaan met vergrijzing, heeft de Belgische overheid actief maatregelen genomen om het dagelijks leven van ouderen te vergemakkelijken.

Om het winkelen voor ouderen te vergemakkelijken, hebben enkele Belgische winkels en supermarkten ’s ochtends een speciaal tijdstip voor ouderen voorzien om aankopen te doen. Niet alleen worden producten die populair zijn onder oudere consumenten op duidelijke plekken geplaatst, ook maken winkels advertenties groter. Tijdens deze speciale winkeltijden voor ouderen wordt meer personeel ingezet om vragen die ouderen tijdens het winkelen tegenkomen te beantwoorden, te helpen met het duwen van winkelkarretjes en het dragen van producten.

Enkele Belgische vastgoedbedrijven hebben panden ontwikkeld die geschikt zijn voor ouderen. Zo heeft een vastgoedbedrijf genaamd Center Parcs3 een woonproject ontwikkeld met gemakkelijke toegang tot openbaar vervoer en ondersteunende medische voorzieningen, wat het gemakkelijker maakt voor ouderen om eropuit te gaan en de dokter te bezoeken. Volgens dit bedrijf kunnen dergelijke “grijze woningen” beter voldoen aan de wens van ouderen om van hun pensioen te genieten.

Sommige technologiebedrijven hebben ook producten en diensten ontwikkeld die zijn afgestemd op de behoeften van ouderen om hen te helpen bij het integreren in het digitale leven. Volgens statistieken van de “Brusselse Financierings- en Investeringsautoriteit”4 zijn er momenteel 62 start-ups actief in België op het gebied van “grijze technologie”, waarvan medische technologie, thuisautomatisering en digitale gezondheid goed zijn voor 70%. Een Belgisch bedrijf heeft bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar slimme robots die eenvoudige zorgdiensten kunnen verlenen aan ouderen, en naar spraakassistentiesystemen die ouderen kunnen helpen om op elk moment contact te maken met hun familie of gemeenschap.

Bijna 40% van de ouderen in België heeft momenteel geen gemakkelijke toegang tot het internet. Relevante lokale instellingen en organisaties nemen maatregelen om ouderen te helpen hun digitale vaardigheden te verbeteren. De Vereniging voor Ouderen van het Waalse Gewest heeft de campagne “Geconnecteerde ouderen” georganiseerd, die regelmatig leeractiviteiten organiseert om ouderen te helpen bij het leren omgaan met het internet en slimme apparaten, zodat ze beter kunnen genieten van de voordelen die technologie biedt.

Pierre Hermant,5 de CEO van het Investeringsfonds van de “Brusselse Financierings- en Investeringsautoriteit”, benadrukte dat de vergrijzende economie de steun en deelname van de hele samenleving vereist en dat aanmoediging en steun van de overheid erg belangrijk zijn voor de ontwikkeling van innovatie op dit gebied


  1. https://time.com/6555949/china-silver-economy-aging-population-plan/ ↩︎
  2. Chinees: 比利时健康与社会观察网, lett. “Belgische gezondheid en maatschappij observatienet”. Niet 100% duidelijk waarnaar dit verwijst, hoogstwaarschijnlijk naar FOD Volksgezondheid ↩︎
  3. Chinees: 中央公园, lett. “centraal park”. Opnieuw niet geheel duidelijk naar welk bedrijf het artikel verwijst. Mogelijks verwijst het naar het vastgoed bedrijf Center Parcs (een Nederlands bedrijf). ↩︎
  4. Chinees: 布鲁塞尔金融与投资管理局, verwijst waarschijnlijk naar finance&invest.brussels. ↩︎
  5. Chinees: 皮埃尔·埃尔曼, verwijst waarschijnlijk naar de huidige CEO van finance&invest.brussels (https://www.finance.brussels/nl/category/persbericht/).  ↩︎

Plaats een reactie